PRIMĂRIA DOROHOI – SOCIETATE COMERCIALĂ PE ACȚIUNI SAU MĂNĂSTIRE DE MAICI?

Citeam deunăzi că nu știu ce funcționar din Primăria Dorohoi își asumă o greșeală semnalată de o gazetă locală. Săptămâna trecută, alte erori, alte explicații! În toamna anului trecut, din nou erori, mari sau mici, nu acest lucru contează, ci faptul că există de fiecare dată scuze, explicații, asumări și iertare.

bursuc

De la începutul mandatelor actualului primar s-au adunat multe erori și greșeli! Unele au fost semnale de presă, despre altele se știe și s-au plimbat multă vreme prin saloanele Justiției. Cele mai multe însă rămân ascunse de ochii cetățeanului și sunt reparate repede, de cei care muncesc în instituția în cauză.

Ei bine, doar cine nu muncește nu greșește. Doar că enunțul este valabil, eventual, pentru cei care sunt angajați la o societate comercială pe acțiuni, unde patronul poate dispune iertare după bunul său plac, funcție de interesele sale de afaceri și de propria politică de cadre.

Mai mult decât atât, în opinia mea, se poate insera la capitolul eroare sau fraudă electorală și lista primarului cu obiective neîndeplinite, listă cu care, nu-i așa, a câștigat alegerile. Cum altfel poate fi numită lista respectivă, atâta vreme cât nimeni, dar absolut nimeni nu răspunde în timp util pentru lucrurile promise, dar nefăcute.

În lumea reală, cea străină de universul politic românesc, semnarea unui contract între terți, contract care prevede anumite obligații de partea unuia și a celuilalt, și nerespectarea lui, duce automat la denunțarea contractului și încetarea de drept a acestuia. De cele mai multe ori se ajunge în instanță, iar păgubitul primește la schimb daune interese.

În Primăria Dorohoi, funcționarii care greșesc își asumă public erorile…și gata, în vreme ce primarul este cel mai priceput în a găsi explicații.

Contractul social dintre alegător și candidat este un angajament mai presus de orice lege civilă din lume. Este un angajament de bun simț, onest și încărcat cu infinit respect reciproc. Dacă ți-ai rezolvat problema care te interesează atât de mult, alegerea în funcția de primar, apoi nu-ți mai pasă ce se va alege de simbolistica contractului semnat cu cetățenii, se chemă că acesta este nul de drept, motiv pentru care instanța morală a comunității îl poate anula!

Ce faci tu când este limpede ca lumina zilei că te afli de multă vreme în afara contractului cu cetățenii? Te prefaci că nu s-a întâmplat nimic, că au apărut teme noi, că ierți erorile celor care lucrează în echipa ta și că ești pregătit să duci mai departe închipuite proiecte pentru comunitate!

Din păcate pentru dorohoieni, Primăria s-a transformat de multă vreme într-o respectabilă societate comercială pe acțiuni, societate în care acționarul majoritar dispune după bunul plac de oameni și resurse!

Folosind o altă comparație, Primăria Dorohoi seamănă mai degrabă cu o venerabilă mănăstire de maici, un loc foarte aproape de Dumnezeu, unde iertarea păcatelor se face zilnic și organizat, în fața unei închipuite Icoane Făcătoare de Minuni!

Cărunții noștri ne spun că minunile țin câte trei zile, nicidecum opt ani! Așa că, indiferent ce cred “enoriașii” din Primărie, aici, pe Pământ, cine greșește…plătește!

Așa a fost mereu, așa va fi și de acum în colo!

Etichetat , , , ,

Lasă un comentariu